|
post.fields.cover.fields.title

Dlaczego prawdziwe wasabi jest tak drogie

6 września 2022
Martyna

Być może będzie to dla Ciebie zaskoczenie, ale zielona pasta, którą jesz z sushi, to tak naprawdę nie jest wasabi. W rzeczywistości większość past zawiera zaledwie śladowe jego ilości. Gdyby sprawdzić etykiety past dostępnych na rynku okazałoby się, że tak naprawdę składają się one głównie z chrzanu, słodzika, soli oraz garści innych składników — podczas gdy prawdziwe wasabi stanowi (w porywach) 1% całości. Co ciekawe, niektóre pasty nie zawierają nawet śladowych ilości wasabi.

Dlaczego więc w paście wasabi jest tak mało wasabi?

Odpowiedź jest prosta – jego koszt. Prawdziwe wasabi jest trudne do pozyskania i może kosztować ponad tysiąc złotych za kilogram.

Chociaż wasabi jest spokrewnione z chrzanem to jednak jego uprawa nie wymaga nawet w przybliżeniu tyle wysiłku co uprawa wasabi.

Co nie jest zaskakujące, bo wasabi jest uważane za najtrudniejszą roślinę w uprawie komercyjnej.

Dlaczego wasabi jest tak trudne w uprawie?

Wasabi potrzebuje stałego dopływu bieżącej wody źródlanej, lubi miejsca zacienione oraz kamienistą glebę lub żwir. Toleruje jedynie temperaturę z przedziału 8-20°C i wymaga jej przez cały rok.

Zbyt duża wilgotność lub niewłaściwy skład mineralny gleby może powodować różnego rodzaju problemy dla rośliny. Z drugiej strony jednak zbyt duża ekspozycja na światło również może łatwo uszkodzić wasabi.

Gdzie uprawia się prawdziwe wasabi?

W naturze wasabi rośnie jedynie wzdłuż górskich potoków przecinających japońskie góry, gdzie ma zapewnione bardzo specyficzne warunki, których potrzebuje do rozwoju – a które są tak trudne do odtworzenia gdzieś indziej.

Jeszcze kilka lat temu wasabi uprawiano wyłącznie w Japonii. Obecnie jednak obserwujemy coraz więcej farm zajmujących się uprawą wasabi w innych częściach świata (także w Polsce!).

Ile czasu zajmuje wyhodowanie prawdziwego wasabi?

Jakby uprawa wasabi nie była wystarczająco trudna, to średnio potrzebuje ono aż 18 miesięcy zanim jest gotowe do zebrania. Samo zbieranie wasabi jest również procesem ręcznym, a świeże wasabi nie może być przechowywane zbyt długo.

Podsmumowanie

Mam nadzieję, że ten artykuł przybliżył Wam dlaczego świeże wasabi jest tak drogie. W przeciwieństwie do powszechnie spotykanej „pasty wasabi”, prawdziwe wasabi ma bardzo bogaty smak. Zdecydowanie warto spróbować!